VEEL GESTELDE VRAGEN
FAQ’S
Welke stijl en werkwijze heb jij?
Fris, strak en journalistiek. Dat zijn de kenmerken waarmee je mijn stijl zou kunnen omschrijven. Ik werk situatie-afhankelijk, dat loopt uiteen van regisseren tot registreren. Als het kan geef ik aanwijzingen en regisseer ik de situatie tot we het gewenste resultaat hebben bereikt. Maar sommige vormen van fotografie vragen om niet ingrijpen en de situatie gewoon te laten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleningsfotografie of emotionele momenten tijdens evenementen en feesten. Het enige wat ik dan kan en wíl doen is goed kijken en op de juiste moment afdrukken!
Wat doe je als je ziek bent?
Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Ben ik écht verhinderd en kan de afspraak niet naar een ander moment worden verplaatst, dan heb ik fantastische collega’s die mijn werkzaamheden kunnen overnemen. De finishing touch is natuurlijk wél typisch Rienk Boode: ik verzorg persoonlijk de nabewerking!
Wat is een second shooter
Soms is het aan te bevelen om bij een (groot) evenement een tweede fotograaf in te huren. Daar kan ik voor zorgen! Ik werk samen met een aantal vaste fotografen, die ik volledig vertrouw en passen bij mijn werkwijze. Na de shoot geven zij hun foto’s aan mij, en ik maak er één mooie reportage van.
Hoe is jouw tarief opgebouwd?
Mijn tarief is opgebouwd uit verschillende componenten: het gebruikte materiaal, de uren die ik bezig ben met de daadwerkelijke fotografie plus alle uren die ik daarna nodig heb voor de digitale ontwikkeling van de foto’s. Globaal kun je zeggen dat voor ieder uur fotografie nog 1 á 2 uur werk achteraf nodig is om te komen tot het perfecte resultaat. En ik gebruik alleen de beste professionele apparatuur en zorg altijd voor betrouwbare back-ups.
Mogen we de foto's overal voor gebruiken?
Dat is afhankelijk van de specifieke afspraken, wensen en situatie. Maar over het algemeen geldt dat de foto’s door de opdrachtgever gebruikt mogen worden voor alle bedrijfsgerelateerde zaken: website, reclamefolders en magazines. Uiteraard mogen de foto’s niet aan derden worden gegeven of verkocht zonder vooraf met mij daarover afspraken te hebben gemaakt. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met copyrights en portretrecht.
Hoe zit dat met de copyrights?
Wettelijk gezien blijft de fotograaf de eigenaar en dus bezitter van de copyrights en dus van de foto’s, tenzij contractueel anders is afgesproken. Als klant koop je de gebruiksrechten zoals afgesproken in de opdrachtomschrijving.
Worden de foto's bewerkt?
Wat veel mensen niet weten, is dat een foto uit een digitale camera nog niet meteen ‘klaar’ is. Net als vroeger in de donkere kamer, moeten de foto’s nog ontwikkeld worden. Alleen gebeurt dat nu op de computer.
Hierbij heb ik mijn eigen stijl. Net zoals een chef-kok de ingrediënten voor zijn exclusieve diner met zijn vakkennis bereidt. Jullie krijgen zo de beschikking over het eindresultaat van mijn opleiding, apparatuur, ervaring, werkwijze en ontwikkeltechniek. Daarbij lever ik nooit de originele RAW-bestanden. De digitale ontwikkeling die ik toepas is mijn unieke recept en ‘handtekening’, die de foto’s maakt zoals je ze in mijn portfolio ziet.
Photoshoppen?
Na de standaard digitale ontwikkeling, kan het nodig zijn om de foto verder te retoucheren. Indien nodig en na overleg zal ik in Photoshop een foto verder verbeteren, onvolkomenheden wegwerken en het beeld retoucheren. Soms is het nodig om meerdere beelden samen te voegen. In ieder geval gaat dit in overleg en rekening houdend met het beschikbare budget.